Ik heb geleerd dat hoe meer we vertragen, hoe meer we werkelijk kunnen voelen en uiten wat er in ons speelt. Het is mooi mensen hierin te kunnen begeleiden en hen de kracht van vertragen en werkelijk voelen te laten ervaren.

Wanneer wij langdurig onder spanning staan ontstaan lichamelijke, fysieke en/of psychische klachten of problemen. In mijn praktijk begeleid ik veel cliënten met onverklaarbare klachten. Vaak zoeken we naar een medische oorzaak voor lichamelijke klachten en worden van het kastje naar de muur gestuurd omdat er geen medische oorzaak te vinden is. Wanneer iemand eindeloos over zijn grenzen is gegaan, het contact met zijn lichaam kwijt is, het dagelijks leven, relatie, sociale contacten of werk niet meer kan volhouden zoekt hij soms hulp bij een praktijk voor lichaamsgerichte therapie en gaat daar een nieuwe wereld voor hem open.

Hoe werkt ons zenuwstelsel?
Wanneer je het lastig vind om je te ontspannen of te lang onder druk staat stimuleert dit de vrijgave van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Denk aan actie: rennen, vluchten, vechten en bevriezen, allemaal gericht op overleven. Deze reacties zorgen ervoor dat je hartslag verhoogt en je ademhaling versnelt. Als je mentaal en emotioneel opgejaagd bent verhoogt dit de druk op je sympathische zenuwstelsel, je gaspedaal staat bijna continu aan en word ongemerkt steeds een beetje verder ingetrapt. Je parasympathische zenuwstelsel zorgt ervoor dat je tot rust komt en je lichaam ontspant. Als je niet heb kunnen vechten en vluchten blijft er veel energie in je lichaam. De energie kan leiden tot bevriezing. Omdat in bevriezing (vorm van dissociëren) veel energie zit, de energie niet ontladen en beweging niet afgemaakt wordt, kan het sympathische en het parasympathische zenuwstelstel geactiveerd worden en de aanmaak van cortisol toenemen.
Wanneer je systeem overactief is verstoort dit op termijn de balans tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Je gaspedaal en rempedaal moeten op elkaar afgestemd zijn zodat je je lichaam de tijd geeft om ervaringen te kunnen verwerken. Een stressreactie is een gezonde reactie en een noodzakelijk overlevingsmechanisme maar het is van belang dat het alleen werkt als het nodig is: bij levensbedreigende situaties, mentale spanning of bij lichamelijke inspanning. Het is bedoeld om snel in actie te komen en vervolgens weer tot rust te komen. Wanneer de stress van korte duur is, is er geen gevaar en niks aan de hand. Bij overweldigende ervaringen en langdurende spanning ontstaan op den duur lichamelijke of psychische klachten. Vaak zijn we ons niet bewust van de oorzaak van de onverklaarbaar klachten en rennen door tot het echt niet meer kan.

De balans tussen spanning en ontspanning zorgt ervoor dat je je steeds kan aanpassen aan een veranderende omgeving, dat je je lichaam de tijd geeft om tot rust te komen en contact maakt met je binnenwereld, waardoor je hetgeen gebeurd is kan integreren. Als je teveel in de actie zit -rennen, vluchten, vechten-, zorgt vertragen, vertragen en nog eens vertragen ervoor dat je zenuwstelsel tot rust komt en je kunt voelen wat je lichaam nodig heeft. Wat zijn voor jou hulpbronnen die je kan inzetten om tot rust te komen?
Ik nodig je uit om op vaste momenten in de week te oefenen in het nemen van rust en voelen wat je lichaam jou te vertellen heeft.
Schrijf ter ondersteuning voor jezelf een paar hulpbronnen op waarmee je wilt oefenen en op welke dagen en tijden je dit gaat doen. Trauma kan je kracht worden door je trauma te integreren en te belichamen.